Divlje Jagode


Divlje Jagode
Sead ''Zele'' Lipovaca (Vocals, Guitar), Marko Osmanovic (Vocals), Thomas Balaz (Drums), Zlatan Cehic (Bass), Pero Galic (Vocals), Ante Toni Jankovic (Vocals), Nasko Budimlic (Drums), Mladen Vojicic Tifa (Vocals), Edin Sehovic Seha (Drums), Zanil Tataj «Zak» (Vocals), Sanin Karic (Bass), Alen Islamovic (Vocals), Dejan Oreskovic (Bass)

Rijetko je koji bend, bez obzira na stilsku i teritorijalnu opredijeljenost prošao uspješno onoliko testova, koliko ih je prošla grupa Divlje Jagode.

Činjenica da na prostorima zapadnog Balkana postoji bend koji je prodao više milijuna nosača zvuka, sa glazbom koja stilski podrazumijeva hard and heavy zvuči skoro nemoguće. Divlje Jagode, čija karijera traje od davne 1978. godine, ostavile su trajni pečat u diskografiji, ali i urbanoj kulturi, zahvaljujući pjesmama s kojima se identificiraju, kako nove i nadolazeće mlade generacije, tako i niz generacija prije njih. Ponekad se čini da niti jedna zabava, niti jedna započeta ili raskinuta ljubav, nisu moguće bez pjesama kao što su ‘Jedina moja’, ‘Krivo je more’, ‘Ne želiš kraj’, ‘Zauvijek tvoj’, ‘Kako si topla i mila’, ‘Zvijezda sjevera’, ‘Marija’… Na istovjetan način, teško je zamisliti neko rock okupljenje, meeting, slušaonicu ili koncert, bez pjesama kao što su ‘Motori’, ‘Divlje Jagode’, ‘Auto stop’, ‘Šejla’, ‘Kap po kap’, ‘Let na drugi svijet’… Sa dvanaest studijskih albuma, stotine pjesama i na desetke klasičnih hitova Divlje Jagode danas nadilaze i granice i vrijeme, jer fanovi ih s jednakim uzbuđenjem prate i danas, kao što su to radili početkom osamdesetih. Zele Lipovača je autorski i svirački stup, ali i lider, nezaobilazna konstanta Divljih Jagoda, čija se gitarska sola ne slušaju, nego pjevaju. ZELE LIPOVAČA ● Rođen: 31.08.1955. ● Živi u: Zagreb ● Svira: Gitara ● Koristi: (detaljan opis opreme dolje) ● Došao u Jagode: 1977 (osnivač) Da u cijeloj svojoj karijeri Zele Lipovača nije rekao ni riječ, to je umjesto njega napravila njegova gitara.

Ona govori, priča, vrišti, plače, jeca, smije se i ljuti i svaki put iznova dira nas točno u srce! Nevjerojatan glazbeni opus, karijera dulja od trideset i pet godina, te preko četiri milijuna prodanih nosača zvuka ništa su naspram života koje su njegov autorski pečat, neponovljivi talent i istančani smisao za nezaboravno trajno promijenili. Generacije su se mijenjale, a pjesme su ostajale, neraskidivo utkane u naše živote. LIVIO BERAK ● Rođen: 30.12.1977. ● Živi u: Zagreb ● Svira: Vokal / gitara ● Koristi: Shure 58, SM58 i Beta58, Gibson Les Paul, Fender Telecaster Deluxe / Stratocaster USA, Marshall JCM800 ● Došao u Jagode: 2013 Livio se bavi gazbom od ranih godina, završava osnovnu glazbenu školu, smijer gitara i započinje i svirati u bendu amaterskog kazališta Belišće.

Kasnije okuplja bend ‘Speed’, te nastupa u bendu HazZard, kao i sa Zoranom Mišićem kao akustični duo ‘Lazy Bones’. Nakon Speeda okuplja ‘L.B.T.’ (Livio Berak Trio) i dolaze u finale TV natjecanja ‘Rat Bendova’, gdje ga zapaža Zele Lipovača.

2012 godine snimia solo album, no fokus usmjerava na rad u Jagodama! ANDRÁS (BANDI) ISPÁN ● Rođen: 20.05.1977. ● Živi u: Novi Sad ● Svira: Bas gitara ● Koristi: Ibanez ATK305, Fender Precision, Custom made bass by Dejan Radovanov, TC Electronic Blacksmith pojačalo ● Došao u Jagode: 2012 Rođen u Novom Sadu, Bandi svira od 1993. Studira i završava bas gitaru na MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdió u Budimpešti, gdje živi do 2005.

Tamo surađuje s blues legendom Deák Bill Gyula u njegovom bandu, te goth-metal bendom Nevergreen i njihovim side bendom Amok, kao glazbenik i autor. Nakon povratka u Novi Sad svira na mnogo projekata poput Charlie B (‘Reč’), Tales Of Dark (‘Perdition Calls’), Grate (‘Prodaj nas’) itd.

U Divljim Jagodama je od 2012..

Rijetko je koji bend, bez obzira na stilsku i teritorijalnu opredijeljenost prošao uspješno onoliko testova, koliko ih je prošla grupa Divlje Jagode. Činjenica da na prostorima zapadnog Balkana postoji bend koji je prodao više milijuna nosača zvuka, sa glazbom koja stilski podrazumijeva hard and heavy zvuči skoro nemoguće. Divlje Jagode, čija karijera traje od davne 1978. godine, ostavile su trajni pečat u diskografiji, ali i urbanoj kulturi, zahvaljujući pjesmama s kojima se identificiraju, kako nove i nadolazeće mlade generacije, tako i niz generacija prije njih. Ponekad se čini da niti jedna zabava, niti jedna započeta ili raskinuta ljubav, nisu moguće bez pjesama kao što su ‘Jedina moja’, ‘Krivo je more’, ‘Ne želiš kraj’, ‘Zauvijek tvoj’, ‘Kako si topla i mila’, ‘Zvijezda sjevera’, ‘Marija’… Na istovjetan način, teško je zamisliti neko rock okupljenje, meeting, slušaonicu ili koncert, bez pjesama kao što su ‘Motori’, ‘Divlje Jagode’, ‘Auto stop’, ‘Šejla’, ‘Kap po kap’, ‘Let na drugi svijet’… Sa dvanaest studijskih albuma, stotine pjesama i na desetke klasičnih hitova Divlje Jagode danas nadilaze i granice i vrijeme, jer fanovi ih s jednakim uzbuđenjem prate i danas, kao što su to radili početkom osamdesetih. Zele Lipovača je autorski i svirački stup, ali i lider, nezaobilazna konstanta Divljih Jagoda, čija se gitarska sola ne slušaju, nego pjevaju.


Albums

Videos